Ce este tehnologia inverter?

Eficienta tehnologiei Daikin inverter sporeste confortul ambiental simultan cu diminuarea costurilor de utilizare
functionare-mod-incalzire

Poate nu o singura data v-ati intrebat de ce sunt atat de laudate aceste sisteme de climatizare cu compresor inverter. Care sa fie oare secretul functionarii lor incat deja prin decizii la nivel mondial s-a hotarat ca fabricarea modelelor de compresoare clasice sa inceteze, iar noua tehnologie sa fie cea care va lua locul.

Ei bine, tehnologia inverter pe care Daikin a dezvoltat-o si a promovat-o inca de acum cativa ani buni are la baza un model de compresor care functioneaza prin alimentare cu energie electrica in curent continuu, simbolizata clasic prin prescurtarea DC (Direct Curent). Prin aceasta utilizare compresorul poate functiona continuu la turatii foarte mici, fara a fi necesara pornirea rapida a acestuia atunci cand necesarul de aer rece, sau cald, este solicitat de sistemul de climatizare prin senzorii sai. Insasi pornirile si opririle succesive sunt cele care cresc consumul de energie electrica si conduc in acelasi timp la accentuarea gradului de uzura al unui compresor clasic alimentat in curent alternativ AC (Alternativ Curent).

Prin urmare din start avem de-a face cu un compresor care va fi comandat de unitatea externa in concordanta directa cu mentinerea temperaturii setate de catre utilizator, astfel incat corectiile sa fie de finete, continue si fara inregistrarea unor varfuri de consum energetic, aspect care conduce la lipsa variatiilor de tensiune aplicate compresorului. Astfel, spre exemplu, la pornirea aparatului, temperatura dorita va fi realizata intr-un timp mult mai scurt fiindca unitatea de comanda va folosi intreaga capacitate a compresorului inverter pentru atingerea in cel mai scurt interval a nivelului de temperatura stabilit.

Privind in amanunt aceasta functionare este usor de inteles faptul ca atunci cand cantitatea de aer rece sau cald necesar trebuie sa fie suplimentata, orice compresor clasic va functiona continuu la turatie maxima pentru ridicarea vitezei de circulatie a agentului frigorific in scopul satisfacerii cerintelor. In comparatie niciodata un compresor inverter nu va avea nimic in comun cu aceasta varianta de lucru, pentru ca functionarea sa este atent comandata si monitorizata continuu in scopul corectarii imediate a celei mai mici abateri de la temperatura stabilita.

Din momentul in care temperatura este atinsa, senzorul comanda reducerea vitezei compresorului la minim, fara insa sa-l opreasca complet. Monitorizarea temperaturii este continua pana cand se inregistreaza o fluctuatie a acesteia si se comanda din nou pornirea compresorului. Acesta este momentul cel mai important care face diferenta intre un compresor clasic si unul de tip inverter si anume faptul ca inverter-ul este continuu pregatit (este „cald” cum ar spune tehnicienii) sa preia controlul.

Faptul ca nu mai exista un varf de consum pentru repornirea compresorului conduce direct la economie si rularea in conditii optime pentru un timp mult mai indelungat a compresorului, fara ca acesta sa prezinte vreo anomalie sau defectiune pe intreaga durata de utilizare.

Efectul resimtit direct de fiecare utilizator al sistemelor de climatizare Daikin inverter este cel ambiental pentru ca temperatura va fi continuu mentinuta in termenii setati, astfel ca activitatile interioare se vor putea desfasura in cele mai bune conditii.

Ca atare avantajele unui sistem de climatizare Daikin inverter se grupeaza in special pe evidenta faptului ca energia utilizata are capacitatea sa conserve si mai bine un factor de caldura ridicat, ceea ce conduce la eliberarea sistemului de alte componente cu impact direct asupra fiabilitatii. In fapt, sistemul inverter nu va fi niciodata afectat de diferentele de debit cu care lucreaza pompa de caldura in functie de necesitati, iar acest lucru a condus la eliminarea regulatorului termo-hidraulic prezent la aparatele cu compresor clasic.

In plus este cunoscut ca pompa de caldura detine o capacitate nominal calculata pentru a putea compensa intre 70 si 100% din eventualele pierderi de caldura ale locatiei climatizabile. Studiile arata ca in special in perioadele de trecere dintre anotimpuri, functionarea pompei de caldura este aproape continua si comanda ca atare in mod repetata pornirea si oprirea compresorului, operatiune care se face mereu la capacitatea maxima. In conditii similare compresorul Daikin inverter nu se va opri niciodata pentru ca sistemul computerizat al climatizorului este capabil sa ajusteze permanent parametrii in concordanta cu solicitarile pentru aer rece sau cald.

Rezultatul direct si palpabil al acestei realitati este faptul ca durata de viata a unui compresor este determinata direct de suma numarului de stari pornit/oprit. Ca atare, tehnologia Daikin inverter elimina acest inconvenient si mareste exponential durata de functionare a intregului echipament de climatizare.

Un alt considerent pe care merita sa-l urmarim este acela ca odata cu sezonul rece un spatiu climatizabil poate pierde circa jumatate din valoarea nominala a caldurii acumulate intr-un anumit moment. Prin urmare o pompa de caldura cu compresor inverter va functiona doar la 50% din capacitatea nominala pe care o detine. Pentru ca toate schimbatoarele de caldura sunt capabile sa functioneze in regim complet, 100%, din acest fapt rezulta ca acestea au la dispozitie o capacitatea suplimentara si ca atare compresorul inverter va gestiona in conditii mult mai bune intregul interval de rulare chiar si la capacitate maxima, operand cu un factor de putere mediu care este crescut in baza capacitatii suplimentare oferite de pompa de caldura.

Din punct de vedere structural un compresor de tip inverter este in mod real mai mic pentru ca este construit sa functioneze in gama de frecvente de 30 si pana la circa 100 sau chiar 120 Hz, in timp ce un compresor clasic este capabil sa functioneze la o frecventa de 50 Hz. De aici se constata ca structural compresoarele inverter pot ajunge chiar si la jumatate din gabaritul unuia obisnuit, generand direct criterii de performanta mai ridicate si efecte legate de diminuarea gabaritelor finale ale unitatilor externe.

Este posibil ca informatiile prezentate sa para mai greu de asimilat insa puteti opta oricand pentru detalii suplimentare din partea echipei Bueno Tech vizitandu-ne in showroom unde puteti studia concret relatia performanta – eficienta energetica pentru echipamentele Daikin inverter.

Avantaje
–  timpul de pornire este redus cu o treime;
– consumul de energie este cu 30% mai mic. Astfel, veti economisi energie, implicit bani;
– tehnologia inverter controleaza functionarea aparatului astfel incat sa previna fluctuatiile temperaturilor;
–  functionarea pe baza pompei de caldura este cea mai eficienta metoda de incalzire;
–  metoda de incalzire;
–  tehnologie noua;
–  performanta;
–  economic si fiabil;
–  ambient confortabil;
–  controlarea temperaturii;
–  reglarea umidificarii;
–  compresorul poate functiona continuu la turatii foarte mici;
– nu este necesara pornirea rapida a compresorului cand necesarul de aer rece sau cald  este solicitat de sitemul de climatizare prin senzorii sai;
– evitarea pornirilor si opririlor succcesive. Acestea sunt cele care cresc consumul de energie electrica.
– evitarea pornirilor si opririlor succesive. Acestea conduc la accentuarea gradului de  uzura al unui compresor clasic;
– temperatura dorita va fi realizata intr-un timp mult mai scurt;
– regleaza imediat cea mai mica abatere de temperatura de la cea stabilita; in clipa in care temperatura a fost atinsa, senzorul comanda reducerea vitezei compresorului la minim;
– nu este necesar regulatorul termo-hidraulic;
– pompa de caldura detine o capacitate nominal calculata pentru a putea comprensa intre 70% si 100% din eventualele pierderi de caldura;
– pompa de caldura cu compresor inverter va functiona doar la 50% din capacitatea nominala pe care o detine;
– compresorului de tip inverter este mai mic in mod real si functioneaza in gama de frecventa de 30 si pana la circa 100 sau chiar 120 Hz
Sa vedem care sunt facilitatile tehnologiei inverter in fata celei clasice cu motoare de tip on-off.
Ei bine, fara a intra in detalii tehnice, dar explicand cat mai aproape de realitate, un motor clasic de curent altenativ care este alimentat la retea va porni brusc si se va opri la fel de brusc. Sunt practic doua socuri, cu un varf de tensiune la pornire, care se repeta constant pe toate durata de utilizare a unui climatizor clasic. Aceste doua pozitii, pornire si oprire, nu fac altceva decat sa consume foarte multa energie electrica, la care se adauga consumul pe toata durata de utilizare, consum care este constant, la cea mai mare valoare, adica atat cat solicita motorul in cauza. Daca la acest lucru adaugam si zgomotul care se produce constant la niveul de presiune sonora pe care il are motorul, atunci avem deja imaginea completa. In comparatie, un motor inverter, este un motor alimentat de curent continuu, cu alte cuvinte viteza sa este variabila si este comandata digital de catre sistemul electronic al aparatului. Avand la dispozitie tehnologia Daikin orice motor de curent continuu va putea porni in trepte, extrem de lin, actionand evident compresorul care produce expandarea agentului frigorific. Aceasta pornire si monitorizare electronica continua, dar si opusul ei, oprirea in aceeasi varianta de scadere treptata a turatiei conduce direct la eliminarea completa a varfurilor de tensiune, a oricaror socuri aplicate componentelor motorului si evident a vibratiilor mecanice care se traduc in mult mai putin zgomot. Primul efect al acestei tehnologii este faptul ca un sistem de climatizare Daikin va putea realiza mult mai rapid temperatura dorita si ceea ce este esential dupa acest lucru, o va putea mentine prin corectii de finete pe care electronica echipamentului le va trimite catre motorul inverter pentru actionarea compresorului. Efectul este lesne de inteles – confortul va fi constant, economia de energie electrica va creste de la un sezon la altul, in timp de echipamentul de climatizare Daikin va rezista pentru mai multi ani datorita uzurilor minime ale componentelor aflate in miscare. Alaturand acum aceste performante si bazandu-ne pe faptul ca oricine isi doreste ca sistemul sau de climatizare sa aiba o rezerva de putere atunci cand sunt motive sa cerem mai mult de la acesta, putem concluziona spunand ca Daikin inverter ofera cert acest lucru, pentru ca motorul este rar folosit la capacitatea maxima. In plus va pune la adapost fata de consumuri inutile, zgomot suplimentar, oferind ca un bonus suficienta inteligenta artificiala si performanta de-al lungul timpului incat sa va faca sa apreciati un sistem de climatizare creat special pentru relaxare. Sperand ca acum lucrurile ar putea fi mai clare in privinta tehnologiei inverter si bazandu-ne si pe faptul ca deja vechea tehnologie cu motoare on-off este deja depasita si marii producatori fabrica din ce in ce mai putine echipamente cu acest tip de motoare, suntem increzatori ca veti incerca deja viitorul cu Daikin inverter, pentru ca iata chiar exista sansa sa il avem chiar langa noi!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.